Sprawozdanie z posiedzenia Rady Duszpasterskiej i Rady Ekonomicznej (21.11.2010)

Drugie spotkanie Rady Duszpasterskiej naszej parafii odbyło się we wtorek 26 października br. Podjęto temat podsumowania odpustu, w tym festynu parafialnego, nabożeństw różańcowych dla dorosłych i dzieci oraz akcji „Puszka dla Maluszka”.
Omówiono kalendarz inicjatyw duszpasterskich w tym roku.
W dniu 14 listopada, gościliśmy pana Jana Grzegorczyka, pisarza i publicystę, było to pierwsze z cyklu spotkań z ciekawymi ludźmi. Frekwencja mile zaskoczyła organizatorów. Wszyscy obecni byli bardzo zadowoleni z konwencji i przebiegu spotkania.
05 grudnia w godzinach popołudniowych, odbędzie się „Spotkanie ze św. Mikołajem”. W planie pieczenie pierników przez dzieci i rodziców, robienie łańcucha, który ma przyozdobić choinkę ustawioną przy żłóbku. Gościem oczekiwanym będzie oczywiście św. Mikołaj, który specjalnie przyjedzie do dzieci z naszej parafii. Podczas spotkania zaśpiewa zespół „Stokrotki”. Zaproponowano kiermasz świąteczny, na którym będzie można nabyć ozdoby i kartki świąteczne, zrobione przez dzieci z naszej szkoły. Zebrane środki zostaną przekazane szkole.
Podczas spotkania Rady Duszpasterskiej poruszono kwestię świątecznej pomocy dla dzieci z naszej parafii, organizowaną przez Parafialny Zespół Caritas, pod hasłem ,,Serduszko pod choinkę”.
Przy współudziale pani Dyrektor, księdza Proboszcza, nauczycieli, rodziców oraz dzieci i młodzieży, postanowiono zorganizować przedstawienie bożonarodzeniowe, które odbędzie się 20 grudnia w auli szkolnej oraz 16 stycznia w naszej parafii.
Przedstawiciele naszej parafii wzięli udział w Rejonowym spotkaniu przedstawicieli Parafialnych Rad Duszpasterskich dnia 20 bm. w par. Matki Boskiej Bolesnej.
Dnia 08 listopada br. odbyło się spotkanie Rady Ekonomicznej. Na początku przedstawiciele Rady Ekonomicznej złożyli sprawozdanie z Rejonowego spotkania Parafialnych Rad Ekonomicznych, które odbyło się 07 bm. w par. św. Michała Archanioła. Następnie skupiono się na sposobach sfinansowania planowanych w przyszłym roku inwestycji. Na łagodny – zgodny z obowiązującymi przepisami – podjazd do kościoła dla wózków inwalidzkich postanowiono zwrócić się do parafian o odpis 1% podatku na organizację pożytku publicznego Caritas Poznańska. Odnowienie figury Serca Pana Jezusa przy torach kolejowych obiecali sfinansować rodzice dzieci I Komunijnych. Zrobienie uchylnych okien w kościele w celu lepszej wentylacji wnętrza oraz oczyszczenie i zakonserwowanie powierzchni drewnianych płyt stropowych postaramy się sfinansować z pieniędzy zbieranych w kościele.
Modlitwa w intencji parafii zakończyła oba spotkania.